Top 15 kiber-apdraudējumi: ja šaubies- neizmanto!

24 nov. 2017

Saskaņā ar ENISA Threat Landscape Report (2016), jau kuro gadu kaitnieciskas programmatūras ierindojas tīmekļa apdraudējumu topa augšgalā. Pagājušajā gadā saglabājies stabils 30% liels jaunu kaitniecisku programmu pieaugums, gada nogalē rezultējoties jau ar 600 miljoniem industrijai zināmiem atšķirīgu kaitniecisku programmatūru piemēriem. 67% no tām ir Trojas zirga tipa vīrusi (Trojan), 11% - tārpi, jeb pašizplatošie vīrusi (worm), 4% - potenciāli nevēlamas programmas (PUPs), 2% - reklām/spieg-programmatūra un 16% sastāda cita veida vīrusi.

Pēdējā gada laikā, pa 15% pieaudzis uzbrukumu skaits mājas lapām. Kiberapdraudējuma pieaugums vērojams arī tīmekļa bāzētiem uzbrukumiem (web-based attacks), uzbrukumiem tīmekļa aplikācijām (web application attacks), uzbrukumiem caur robot tīkliem (botnets) un datu zādzībai (data breach).

Aktīva cīņa ar kibernoziedzību un lietotāju izglītotība piešķir lielu nozīmi datu drošībai. Kibernoziegumi, kuru apdraudējums pēdējā gada laikā ir samazinājies ir identitātes zādzība, kiberspiegošana (cyber-espionage) un mēstuļu (spam) izsūtīšanas rezultātā pastrādāto kibernoziegumu skaits. 

Galvenais veids cīņai pret kibernoziedzību ir lietotāju izglītotība un piesardzīga rīcība ar saviem datiem. 

Transact Pro informācijas drošības vadītājs Normunds Aizstrauts uzsver: "Lai palielinātu savu finanšu drošību internetā nepieciešams izmantot paroļu pārvaldības programmas (password manager), kur iespējams izmantot vairāku faktoru autentifikāciju, izvēlies drošas un unikālas paroles, uzturi savas iekārtas kārtībā un ar instalētiem programmu atjauninājumiem, pārskati savus finanšu darījumus regulāri, nepieslēdzies nezināmiem un apšaubāmiem interneta tīkliem, kā arī sargā savas iekārtas un ieslēdz pieejas kontroli."

Der atcerēties:

  • internetā nav pogas "dzēst";
  • dalīties ar savu atrašanās vietu nozīmē pakļaut sevi riskam;
  • dalies ar savu personīgo informāciju tikai ar tiem, kuriem uzticies;
  • nedalies internetā ar sensitīvu informāciju.