E-komercija Eiropā

25 maijs 2017

2015. gadā iedzīvotāju skaits Eiropas Savienības 28 valstīs sasniedza 508,3 miljonu cilvēku. Eiropas līderi e-komercijā ir "pieredzējušās" Eiropas valstis- Nīderlande, Lielbritānija un Vācija, kurās online pircēju īpatsvars bija no 87% līdz 88% no iedzīvotāju skaita. 

Līderis interneta tirdzniecībā naudas izteiksmē ir Lielbritānija. Vidējais Lielbritānijas iedzīvotājs pirkumos interneta vidē 2015.gadā patērēja 1028 EUR, Vācijā- 672 EUR, Nīderlandē- 558 EUR.

Lielbritānija ir līderis arī tirdzniecībā, kas veikta caur mobilajām aplikācijām- 31,1 %, tai seko Vācja un Spānija. Nīderlande ieņem tikai ceturto vietu.  

Statistikas dati rāda, ka starp interneta lietotājiem visvairāk pirkumus tiešsaistē veic cilvēki vecuma grupā no 25 līdz 34 gadu vecumam ar augstāko izglītību, pie tam vīrieši ir nedaudz aktīvāki nekā sievietes. Aktīvāki interneta iepirkšanās ziņā ir nodarbinātie un pašnodarbinātie, kā arī studenti.

Lielākā daļa pircēju 2015.gadā interneta pirkumos iztērēja līdz 500 EUR, t.i. 81% pircēju; un 19% iztērēja vairāk kā 500 EUR.

Visbiežāk Eiropieši interneta veikalos iegādājas apģērbu un sporta preces, kā arī aviobiļetes un ceļojumus. Aktīvi internetā tiek tirgotas arī mājas preces un biļetes uz dažādiem pasākumiem.

Viennozīmīgi līderis Eiropas e-komercijā ir amerikāņu uzņēmums Amazon, kas gada laikā palielinājis pārdošanas apjomus par 20 %. Vācu uzņēmums Otto Group ieņem otro vietu, pērn palielinot pārdošanas apjomus vien par 8,3%.

Šodien online mazumtirdzniecība aizņem tikai 9% no kopējā mazumtirdzniecības apjoma. Kā galvenos 2016. gada izaicinājumus online tirgotāji uzskata jaunu pircēju piesaistīšanu, uzņēmuma rentabilitātes palielināšanu, kā arī konkurenci un sava zīmola atpazīstamības paaugstināšanu.