Info grafiks par maksājumiem Latvijā

16 maijs 2017

Latvijā populārāka kļūst iepirkšanās internetā, bezskaidras naudas norēķini un maksājumu karšu izmantošana

Iedzīvotāju skaits Latvijā ir nedaudz zem 2 miljoniem cilvēku, un 2015. gadā tika veikti 361 miljons bezskaidras naudas maksājumu par kopējo summu €366 miljardi. Vidēji katram iedzīvotājam Latvijā ir vairāk kā viena maksājumu karte, un gandrīz divas trešdaļas visu bezskaidras naudas norēķinu tiek veikti ar kartēm. Izdoto karšu skaits aug ar katru gadu, pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir 1.7%. Viena ar karti veiktā maksājuma vērtība ir vidēji €20. Iedzīvotāji arvien biežāk izvēlas norēķināties par precēm un pakalpojumiem, izmantojot maksājumu kartes, jo pieaug arī vietu skaits, kur tās tiek pieņemtas kā maksāšanas līdzeklis.  

Visizplatītākais bezskaidras naudas norēķinu veids Latvijā ir debetkartes, to īpatsvars kopējā izdoto maksājumu karšu skaitā ir 72%.

Interneta ātrums un pieejamība Latviju ierindo pasaules topu līderpozīcijās. Gandrīz 80% Latvijas iedzīvotāju mājsaimniecībās ir interneta pieslēgums, un katrs trešais iedzīvotājs iepērkas internetā. Tik populāros viedtālruņus mūsdienās lieto gandrīz 47% Latvijas iedzīvotāju. Gandrīz visi mobilo ierīču lietotāji izmanto mobilo internetu, kura tīkla pārklājums Latvijas teritorijā ir 99%.

Norēķinu karšu pieaugošais skaits, interneta pieejamība, viedtālruņu popularitāte un mobilā interneta izmantošana, padara iepirkšanos internetā vienkāršu un pieejamu. Pirkumus internetā jau veic 38% Latvijas iedzīvotāju.